Rezumat

Proiectul îşi propune să dezvolte si sa implementeze soluţii constructive pentru mese roto- basculante destinate noului concept de prelucrare in 5 axe, specific masinilor- unelte CNC si centrelor de prelucrare.

Mesele roto- basculante pot fi adaptate rapid la un centru de prelucrare, acesta poate fi modernizat, prin retrofitting (reechipare), facandu- se extensia de 3 la 5 axe CNC. O astfel de soluţie este relativ ieftina, comparativ cu achizitionarea unui nou centru de prelucrare echipat cu 5 axe de CNC.

Punerea în aplicare necesită soluţii specifice pentru conceptul de “prelucrare in 5 axe”, cel mai nou şi cel mai avansat concept de prelucrare pe plan mondial in acest moment.Companiile care astăzi sunt în măsură să aplice această nouă tehnologie sunt: EMSIL Techtrans Oradea(Romania) si MANEX (Slovacia). Acestea detin expertiza necesara realizarii RTT- 5.

Proiectarea mesei rotobasculante va fi facuta de catre un colectiv de cercetatori de la Univesitatea din Oradea in colaborare cu cercetatori de la Technical University of Kosice (Slovakia). Colectivele celor doua universitati vor realiza studii si analize referitoare la testarea produsului, precum si diseminarea rezultatelor.

Noul concept de “prelucrare in cinci axe” , dezvoltat în ultimii ani în lume, este adoptat de cele mai mari companii de maşini- unelte în țările cele mai industrializate. Acest concept trebuie introdus în domeniul formării profesionale a studenţilor din universităţile tehnice, precum şi în companiile mici şi mijlocii din ţări ale UE, ca România, Slovacia şi altele. O metodă economică posibilă este activitatea de retrofitting (reechipare) la unele masini- unelte sau centre de prelucrare de nivel tehnologic mediu (3-4 axe CNC), cu un cost acceptabil, fără efort de finaciar foarte mare.

Firmele partenere în acest proiect au ca obiect de activitate si reabilitarea domeniul masinilor- unelte CNC şi al centrelor de prelucrare. Dar, această activitate trebuie să fie susţinută de activităţile de cercetare pentru a pregăti soluții tehnice, metode, proceduri pentru atingerea acestui obiectiv.